Kamu Politikaları Analizi

Türkiye Çalışma Grubu

logo

kpa@kamupolitikalari.org | www.kamupolitikalari.org

Öğretim Üyesi Üniversite Düzey Dönem/Yıl
Can Umut Çiner Ankara Üniversitesi Doktora Bahar, 2011/2012

Dersin Konumu

Ders, Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı doktora programında ikinci dönem içinde üç saat kredilidir.

Dersin Konusu

Ders, kamu iktidarını siyasal ve yönetsel karar verme sürecinde kullanma olgusunu incelemektedir. Kamu yönetimi, genelde, yönetimin amaç ve politika boyutunu incelemeye ya çok az yer vermekte ya da bu boyuta hiç değinmemektedir. Bu durum, bir ölçüde 19. yüzyıl sonlarında temel ilke olarak benimsenmiş olan siyaset-yönetim ayrılığı ilkesinin sonuçlarından biri olarak da değerlendirilebilir. Batı, özellikle ABD yazınında kamu yönetiminin amaç-politika boyutu, ikinci dünya savaşından “siyaset bilimi” içinde ayrı bir inceleme alanı olarak öne çıkmış, “kamu yönetimi disiplini”yle 1970’li yıllardan başlayarak yeni sağ düşüncenin öncülüğünde yakınlaşmıştır.

Günümüzde kamu politikasında egemen kuramsal yaklaşımlar, bir yandan kamu yönetiminde değişimi getirirken, bir yandan da reformların uluslararası sistem içindeki yerlerine odaklanmıştır. Bu alandaki çözümlemeler çeşitli kuramsal yaklaşımlar aracılığıyla açıklanabilir.

Dersin Amacı

Ders, kamu politikasını farklı siyasal kuramsal yaklaşımlara göre incelemenin araç ve yollarını öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu farklı siyasal yaklaşımların nasıl kamu politikasının analizinde kullanılacağı dersin bir başka amacıdır. Derste, somut kamu politikaları örnekleri üzerinden her bir kuramsal yaklaşımın uygulamalarına değinilecektir.

Dersin Yöntemi

Ders sunma-tartışma-uygulama ağırlıklı yürütülmektedir. Her öğrenci, konulara aşağıdaki kaynaklar eliyle önceden hazırlanmakla ve bu hazırlığını ilgili kaynakların temel savlarını kısaca özetleyen bir yazılı metin hazırlamakla yükümlüdür. Bu çalışma, en geç dersten bir gün önceki akşam saat 18.00’a kadar ders için oluşturulacak olan elektronik posta grubuna (KPA_2012) gönderilmelidir. Derste, her öğrencinin okuduğu konular mevcut yazılı metinlerin temelinde sınıf tartışmasıyla işlenmektedir.

Her dersin başında, daha önceden belirlenecek bir takvim çerçevesinde, o haftanın sorumlu öğrencisi tarafından on dakikayı aşmayacak şekilde haftanın güncel siyasal-yönetsel olaylarına ilişkin kısa bir sunuş yapılacaktır.

Her öğrenci bir dönem sonu ödevi hazırlamak ve bu araştırmasının bulgularını sınıfa sunmanın yanı sıra yazılı olarak teslim etmekle yükümlüdür. Seçilecek dönem ödevine ilişkin üç sunuş yapılacaktır. Sunuşlar ile ilgili ayrıntılı bilgi derste öğrencilere verilecektir.

Dönem ödevi 8000 – 10.000 kelime arasında olmalıdır. Başarılı bulunan öğrenci dönem ödevleri bir araya toplanarak CD ve yazılı çıktı olarak, kitap formunda çoğaltılacaktır.

Değerlendirme

Dönem sonu değerlendirmesi, derse katılım, dönem içi hazırlık ve sunular, dönem ödevi sunuşları ve raporu temelinde yapılacaktır.

Dersin Genel Planı

I. Kamu Politikası ve Kamu Politikası Analizi Nedir?

II. Kamu Politikası Analizi Disiplini ve Disiplinin Diğer Ülkelerdeki Gelişimi

III. Kuramsal Yaklaşımlar

IV. Kamu Politikası Süreci: Politika Döngüsü

V. Karar

VI. Çıkar Odaklı Analiz

VII. Karşılaştırmalı Kamu Politikaları

VIII. Türkiye’de Kamu Politikası Analizi

Okuma Listesi

I. Kamu Politikası ve Kamu Politikası Analizi Nedir?

II. Kamu Politikası Analizi Disiplini ve Disiplinin Diğer Ülkelerdeki Gelişimi

III. Kuramsal Yaklaşımlar

IV. Kamu Politikası Süreci: Politika Döngüsü

V. Karar

VI. Çıkar Odaklı Analiz

VII. Karşılaştırmalı Kamu Politikaları

VIII. Türkiye’de Kamu Politikası Analizi